• Välkommen

    Mina inlägg finns indelade i kategorier till vänster. Sidor, med mer stadigvarande information, nås via menyn ovan.

Mäta mark

Detta veckoslut har Alphonsine åkt för att vara med när vår mark i Vounda, Kindamba mäts upp. Det är det regionala lantmäteriet i Kinkala som har åtagit sig det. Vi måste ha ett dokument hur marken ser ut. Vi har försökt finna någon som skulle kunna utföra mätningen, men det har visat sig vara för dyrt. Alphonsine ringde då sin släkting, som är sous-prefect i Kinkala. Han är alltså någon sorts chef inom länsstyrelsen i Pool. Han kontaktade lantmäteriet och fixade kontakt. Direktören accepterade att göra jobbet som tjänst mot vår släkting och ställde upp med sin tjänstebil. Vi har betalt bensinen och ger en oxe från vår park till direktören. Vi har inga pengar alls, men djuren finns. Utan förbindelser hade vi inte kunnat mäta upp vår mark. Jag skriver detta som ett belysning av vad jag skrivit tidigare HÄR

Det är alltså viktigt att ha kontakter. Ett samhälle där det är mycket viktigt med kontakter för att klara tillvaron har ju inte god samhällsstyrning. Men jag vet inte om detta skulle se annorlunda ut i Sverige. Visst underlättar rätta kontakter tillvaron i Sverige. Så jag tycker nog att detta exempel visar på likheter mellan Kongo och Sverige. Det här med en oxe till direktören, är det en muta? Vi betalar in natura och det är ju vanligare här än i Sverige.

IMG_8035

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *