• Välkommen

    Mina inlägg finns indelade i kategorier till vänster. Sidor, med mer stadigvarande information, nås via menyn ovan.

Pierre Savorgnan de Brazza

I muséet Pierre Savorgnan de Brazza i Brazzaville ligger han begravd tillsammans med sin familj.

IMG_8380Pierre Savorgnan de Brazza, italiensk sjöofficer i fransk tjänst, organiserade tre resor till Kongo. Han grundande Franceville innan han erövrade Bateke land, där han signerade ett kontrakt med teke-kungen Makoko den 10 september 1880. Och grundade Brazzaville.

Han gjorde ett storverk som administratör för Franska Kongo. Med sin pacifism och humanism kunde han placera Kongo under fransk protektorat utan att avlossa ett enda skott, utan att utgjuta blod, Lyckligtvis kunde han bevara blodet kallt trots olika hot från andra kolonialister. Han gillade folket han mötte och med sitt varma hjärta avskaffade han slaveri, införde ny kultur, näringsriktig mathållning, bekämpade  tribalism, sömnsjuka mm.

IMG_8375IMG_8376

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *