• Välkommen

    Mina inlägg finns indelade i kategorier till vänster. Sidor, med mer stadigvarande information, nås via menyn ovan.

100 dagar

pessimism

Lagom när jag kom åter från Sverige började några hudfläckar ändra form. Jag har alltid funderat över det här med hudcancer. Jag har varit ganska mycket ute i solen genom åren, dels med segling på Vättern och sedan segelflyg på Skärstad i Motala mm.

Jag tog kontakt med en dermatolog här, som tittade på alla mina fläckar och tyckte jag skulle ta bort några och låta undersöka på ett lab här. Ett lab paa Universitetssjukhuset, där Alphonsine ju arbetat många år undersökte. Men det tog tid att få ett svar. Fick först vänta ett par veckor på att få prover tagna och sedan fick jag lämna dom själv till labbet. Det skulle ta tre till fyra veckor att få svar. Efter fyra veckor kom jag dit. Då var provet analyserat, men den som kunde tala om vad det innehöll hade rest till Burkina Faso och skulle komma tillbaka om elva dagar. Det visade sig att provet inte innehöll cancer. Dermatologen var missnöjd med att de inte tagit bort fler fläckar och föreslog att jag skulle låta lasarettet i Makelekele ta bort ytterligare fläckar. Efter en drygt veckas väntan kunde de operera bort två märken. Det borde jag sedan sända till lab i Frankrike, för här i Brazzaville var de alltför osofistikerade. Det kostade mig 3 000 SEK. Sedan fick jag vänta sex veckor innan svaret kom tillbaka. Ingen cancer, det rör sig om någon sorts vårtor.

Stor lättnad för mig. På dagarna har jag tyckt att jag inte hade någon cancer, jag mådde ju väldigt bra. Många nätter däremot var jag fullt säker på att jag hade fått hudcancer, förmodligen i långt framskridet stadium. Jag har ju så där 30 utslag här och var på kroppen.
Men nu har livet återgått till det normala, men det har alltså tagit ung 100 dagar.

optimism

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *