• Välkommen

    Mina inlägg finns indelade i kategorier till vänster. Sidor, med mer stadigvarande information, nås via menyn ovan.

Massaker nära Vounda

La semaine Africaine den 10 januari 2017. Det är en katolsk tidning som kommer en eller två gånger i veckan. Det finns flera andra tidningar, men det är denna som förefaller vederhäftigast. Jag läser den för information om vad som sker distriktet Pool. I landets alla andraalla andra distrikt är det lugnt.

Tidningen har en notis om en helt misslyckad militär operation i byn Missanvi, fem kilometer från vår bosättning i Vounda. Byn ligger också ca åtta km från den stora Bangou-skogen, där rebeller antas gömma sig. Dessa kom ofta till byn för att skaffa mat och bychefen har känt sig hotad och flydde i november 2016 från byn.
Militären hade förmodligen fått information och genomförde tidigt på morgonen den femte januari 2017 ett anfall mot byn. Enligt samstämmiga vittnen blev resultatet olyckligtvis elva dödade av militärens kulor. Inga rebeller fanns bland de döda. Det blev en snabb begravning och människorna flydde bl a till  byn Loukakou ca sex kilometer bort och till Kindamba centralort ytterligare tolv kilometer bort.

Elva personer mördade och det blir endast en liten notis i tidningen. Kommer några skyldiga militärer att ställas inför rätta? I det här området finns vårt projekt Maman Ulla. Byarna runt omkring är övergivna. Rebeller finns och inkompetenta militära insatser pågår. Vi håller oss borta.

I en annan notis får vi reda på att det finns en svart marknad, exakt angiven, nära Ouenze, stadsdel i Brazzaville . Vissa militärer kommer med takplåt, plankor, dörrar, som slitets från hus i Pool och annat plundringsgods. De lastar helt öppet av godset i Brazzaville och förser denna svarta marknaden med varor som enligt samstämmiga vittnesmål härstammar från Pool.

Om detta skett i Sverige, vilken reaktion!

 

 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *