• Välkommen

    Mina inlägg finns indelade i kategorier till vänster. Sidor, med mer stadigvarande information, nås via menyn ovan.

Brazzaville. Fria Frankrikes huvudstad 1940-44

La Semaine Africaine 27/10 -17

Brazzaville huvudstad för det Fria Frankrike 1940 – 1944

av Leca Atondi-Monomondjo,

Historieprofessor Jërôme Hollandet vid universitet Marien Ngouabi i Brazzaville har skrivit om denna epok redan 1981 och sedan korrigerat och utökat det 2013. Han anser att omvärlden helt glömt bort den betydelse Franska Centralafrika och speciellt Brazzaville hade vid denna tid för kriget mot tyskarna. Han lyfter fram Charles De Gaulles betydelse för att mobilisera humanitärt och ekonomiskt stöd i Franska Ekvatorialafrika till Det Fria Frankrike. Kriget berörde ju endast marginellt afrikanerna. De unga, som själva levde under förtyck och utan rättigheter samt behandlades som ociviliserade, engagerades i Det Fria Frankrikes kamp. Det finns inga minnesmärken efter deras insats och död.

I början var De Gaulle helt okänd i kolonierna. Många stödde Pétain och Tchad var den första koloni som tog ställning för De Gaulle. Han kunde vid slutet av år 1940 förfoga över en trogen administration och den Fria Franska Armén som skapades här kunde tillföras stora resurser. De infödda mobiliserades för att arbeta med bomull, trä och kautschuk. I Brazzaville, inrättades ett Fredsråd för att leda kampen.

Det finns endast två minnesmärken i Brazzaville. De Gaulle har en staty och den som var guvernör i Tchad har en. I övrigt inget.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *