• Välkommen

    Mina inlägg finns indelade i kategorier till vänster. Sidor, med mer stadigvarande information, nås via menyn ovan.

Kongo mellan 1960 – 2020

Kongo mellan 1960 – 2020

I år firar Kongo sin 60-åriga självständighet 15 augusti. På 1880 talet kom fransmännen och lade under sig det som nu är Franska Centralafrika. Afrika har inte utvecklats till sin fulla potential under dessa 60 år. Men utgångsläget var svårt. Afrika har minst 2000 språk och 6 – 10 000 politiska eller sociala enheter som haft sitt eget styrelseskick och rättssystem, sina seder, sin kultur, sina ledare. De koloniala gränserna drogs på kartor av européer som inte brydde sig om de befintliga politiska enheterna, sociala system och gränser. Några till exempel Nigeria och Kongo kedjar samman hundratals olika samhällen, vart och ett med sina egna lagar och sitt eget språk. De saknar det vi tar för givet: ett gemensamt nationsbegrepp.

Det är alltså utgångsläget, men nu har det gått 60 år och Botswana och även Libyen under Kadaffi skapade välstånd för sina invånare. För andra har det gått sämre.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *