• Välkommen

    Mina inlägg finns indelade i kategorier till vänster. Sidor, med mer stadigvarande information, nås via menyn ovan.

Fransk gudstjänst

Jag har sökt efter kyrka, där man har en gudstjänst på franska. En pastor tipsade mig om Mansimou, där Evangeliska kyrkan i Kongo har sin pastorsutbildning. Jag for dit söndag den 12 april
Jag kom in i en stor sal med några pulpeter eller skolbänkar. Där satt ett tjugotal ungdomar och en evangelist höll ett bibelstudium på engelska, som en annan person översatte till franska. Jag kunde uppfatta det engelska, men inte det som sades på franska. Åhörarna fick läsa valda bibeltexter och ställa frågor. Pastorn talade om hur bra det var att tala i tungor. En Guds gåva, som bygger upp ditt andliga liv. Om du inte visste vad du skulle be om så visste Gud det om du talade i tungor. Om din fiende hörde dig så skulle hen inte förstå något. Han höll på i säkert 35-45 minuter omkring detta tema. Så slutade han och sa att han skulle gå över till ett nytt ämne, handpåläggning, som var mer viktigt.
Jag tyckte att de fördelar han menade att tungomålstal hade i själva verket är nackdelar, när du vill söka Gud och hans vilja. Så började man sjunga. Det fanns trummor och pianoliknande instrument och högtalarna var påkopplade. Åhörarna blev mer och mer känslomässiga. Man sjöng gång på gång ”överlämna dig helt åt Jesus”. Jag kom att tänka på väckelsemöten på 50-talet i Örebro. Evangelisten hade också som ett ämna att be för landet Kongo. Men vi skulle be om en väckelse, så att fler och fler skulle vända sig till Gud, inte om att med hjälp från Gud få slut på fattigdom el dyl.

Jag blev besviken, för jag hade inte väntat mig ett bibelstudium på engelska med fransk översättning. Jag tänkte mig, att en gudstjänst kanske skulle ge lite intellektuell stimulans. Det var ju ändå en teologisk högskola jag besökte. Men inte, så jag lämnade efter någon timme och då hade det kommit fler åhörare.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *